Nöralterapi; bozulmuş olan beden fonksiyonlarının, lokal anestezik (LA) maddeler kullanılarak vejetatif sinir sisteminin (VSS) uyarılması veya uyarının engellenmesi sonucunda organizmanın regülasyonunun sağlanması ve beden fonksiyonlarının yeniden normale döndürülmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir.
Nöralterapi 1926'li yıllarda Huneke soyadında iki Alman doktorunun, daha önceleri uygulanan ancak unutulmaya yüz tutmuş olan bir yöntemi tekrar kullanmaya başlamaları ve birtakım tesadüfleri iyi gözlemlemeleri sonucu ortaya çıkmış bir tedavi yöntemidir.
Nöralterapi lokal etkisinin yanı sıra sinirsel, hormonal, hücresel, psişik bir düzenleme sistemi ile etki yaptığı kanıtlanmıştır.
Nöralterapi bedende bulunan tüm anatomik oluşumları, temel maddeyi, bağ dokusunu ve Vegetatif Sinir Sistemi’ni temel alır. Nokta enjeksiyonları dışında eklem içi, skar, bozucu alan, ganglion, kas, sinir ve trigger nokta enjeksiyonları vardır.
Bedende hastalıklar ortaya çıkmadan önce bazı değişiklikler oluşur. Çoğu kez modern tıbbın açıklayamadığı ve hastanın kendi psikolojisi ile ilgili olduğu söylenen rahatsızlıkların temelinde, hastanın zorlanan vejetatif sinir sistemindeki düzensizlik olduğunu ortaya çıkaran bir bilim dalıdır.
Nöralterapi, refleks tedavileri içinde en etkin sonuçları olan bir Regülasyon tedavisidir. Nöralterapi’de hastalıkların zaman bağlantısı çok önemlidir. Hastalığın nasıl ve neden sonra ortaya çıktığı tanı açısından çok önemlidir.
Türkiye’de bu tedavi şeklini 15 yıl öncesine kadar sadece Almanya’da bulunmuş ve bu eğitimini almış hekimler tarafından uygulanabiliyorken, Almanya da bu eğitimini tamamlamış ve bunu Türk hekimlerine de kazandırmayı kendisine ilke edinmiş hocam Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul un büyük özverisiyle Türkiye’de her geçen gün artan bir ilgi gören ve birçok hekimin eğitimine katıldığı bir tedavi şekli haline gelmiştir. Bu tedaviyi uygulayan hekim sayısı artıkça ülkemizde de çoğu hasta yıllardır çözülemeyen problemlerine çözüm bulabilecektir.
Nöralterapi iki temel mekanizma ile çalışmaktadır. Bunlardan birincisi segmental mekanizmadır. Burada rahatsızlığın uzandığı segmente yapılan anestezik enjeksiyonu ve bu segmentin spinal kord ile olan bağlantısı esastır. İkincisi ise rahatsızlık sahasının ( bozucu alan ) ortadan kaldırılmasıdır. Bu bölgeye yapılan enjeksiyon semptomların aniden eliminasyonu ile sonuçlanır. Bu etki Nöralterapi’de sekunden fenomen yani saniseyel etki veya Yıldırım Fenomeni olarak adlandırılır.
1.
Romatizmal hastalıkların tedavisi
2. Boyun,
sırt ve bel ağrıları gibi kas kökenli ağrıların tedavisi
3. Bel ve
boyun fıtıklarında ağrının giderilmesi
4. Eklem
hastalıkları (menisküs yırtılması, eklem içindeki sıvının azaltılması, sporcu
yaralanmaları)
5. Sinir
basısına bağlı oluşan ağrıların tedavisi
6.
Fibromyalji (yaygın kas ağrıları), devamlı yorgunluk hissi ve halsizlik
tedavisi
7. Spor
yaralanmaları tedavisi
8. Migren
ve baş ağrılarını tedavisi
9.
Allerjik astım ve allerjik rinit gibi allerjik kökenli hastalıkların tedavisi
(bağışıklık sistemindeki denge bozukluğu)
10. Tiroid
hastalıklarının tedavisi
11.
Menapoz sıkıntılarının giderilmesi
12. Adet
düzensizlikleri ve şiddetli adet sancılarının tedavisi
13.
Hormonal bozukluğa bağlı üreme sorunları
14.
Kronik tonsillit (geçmeyen boğaz iltihabı) tedavisi