Proloterapi Nedir?
Eklem, kıkırdak, ligamentler ve tendonlar için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Tedavi yönteminde esas hasarlı bölgeye verilecek proliferatif solüsyonlarla irritasyon oluşturmaktır. Bu şekilde hasarlı-zayıf bölgede kan akımını artırmak suretiyle vücudun tamirci hücrelerini ilgili bölgeye çağırarak vücudun kendi kendine tedavi etmesi sağlanmaktadır. 

Eklem, kıkırdak, ligamentler ve tendonlar için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Tedavi yönteminde esas hasarlı bölgeye verilecek proliferatif solüsyonlarla irritasyon oluşturmaktır. Bu şekilde hasarlı-zayıf bölgede kan akımını artırmak suretiyle vücudun tamirci hücrelerini ilgili bölgeye çağırarak vücudun kendi kendine tedavi etmesi sağlanmaktadır. 

 Örneğin; Omurga tendon, ligament, diskler ve kıkırdaklardan oluşmaktadır. Diskler ve kıkırdak amortisör olarak hizmet veren ve kemiklerin birbirine sürtünmesini engelleyen yapılardır. Ligamentler ise eklemi birinci derecede sabitleyen stabilizatörler olarak işlev görürler. Kemiklerin hareket aralığını sınırladıkları gibi kemikleri birbirine bağlarlar. Tendonlar, kemiklerin hareketini sağlamak için kasları kemiklere bağlarlar. Akut yaralanmalarda, bağlar ve tendonlar yırtılır dolayısıyla eklemin hareket kabiliyeti bozulur. Ardından diskler ve/veya kıkırdak yapılar artan stres, basınç ve sürtünmeyle yıpranmaya başlarlar. Aşınan disk, kıkırdak bir süre sonra sürekli ağrı, daha az hareketlilik, daha az dayanıklılık ve kireçlenmeye başlar.


Omurganın destek dokularını ( herhangi bir eklem de olabilir ) uyararak etki gösteren PROLOTERAPİ hasarlı dokuları uyararak aşınmayı azaltır, hareketlilik artar, kireçlenme olayı azalır ve hasarlı bölgeler tamir edilir. Her tedavi seansı, tedavi alanlarında daha fazla doku onarımı uyarılması ile sonuçlanır. Böylece, vücudun doğal fonksiyonları harekete geçer. Hemen hemen tüm durumlarda, ağrı önemli ölçüde azalır veya tamamen ortadan kalkar. Proloterapi ligament, tendon, kıkırdak ve / veya diskleri yırtık ve yıpranmış yerlere de uygulanabilir. Tüm eklem ağrıları için etkili değildir. Örneğin; romatoid atrit için proloterapi etkin olmayabilir fakat onun tedavisi için de NÖRALTERAPİ VE OZONTERAPİ uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak OSTEOARTRİT VE DEJENERATİF ARTRİT ( GONARTROZ - DİZ KİREÇLENMESİ )’de hastaların proloterapiye cevapları oldukça yüz güldürücüdür. Hastalamızın durumuna göre OZONTERAPİ - NÖRALTERAPİ VEYA PROLOTERAPİ yada her iki veya üçü birden uygulanmak üzere tedavi seansları yapılabilmektedir. Öncelikle hastadan alınan cevaplara göre  tedavi seans sayısı belirlenir ve  bu da kişiden kişiye değişmektedir.

Günümüzde kronik eklem rahatsızlığı ve ağrısı olan hastalar için mevcut tedaviler, anti- inflamatuar ilaçlar (NSAIDs) , kortizon, ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, cerrahi vs… dir. NSAIDs (aspirin,ibuprofen,celebrex) veya kortizon bu tedavilerin etkinliğini azaltır veya yok eder. Bu nedenle tedavi öncesi ve tedavi sürecinde bu ilaçları kullanmamak tedavinin etkinliği için önemlidir. Buna ek olarak, bu tür ilaçların uzun süre kullanımı organ sistemlerine ve bunun yanı sıra kas-iskelet sistemi üzerine anormal etkileri klinik olarak kanıtlanmıştır . Kortizonlu ilaçların ise pek çok ciddi yerel ve sistemik yan etkileri mevcuttur. Onların kronik kullanımı ya da ağrı tedavisi amacıyla kullanımı doğal savunma mekanizmalarını ortadan kaldırdığı gibi enjekte edilen eklemlerin daha fazla kötüleşmesine, ileride bir kalça ya da diz, eklem protezi ameliyatına neden olabilmektedir. Kortizon ayrıca avasküler nekroz olarak adlandırılan femur başı kan beslenmesi azlığına neden olabildiği gibi şeker hastası olma riskini arttırır ve psikiatrik yönden de önemli yan etkilere sahiptirler. Tedavi esnasında kısa süreli vücuda herhangi bir zararı dokunmayan ağrı kesiciler reçete edebilir, gerçi hastalar genellikle 2-3. Seanstan sonra kullanmaya gerek duymazlar. Tedavimizin 1. Seansından itibaren kasları güçlendirmek, kan akımını artırmak, hareketliliği korumak amacıyla belirli germe egzersizleri verilebilir.

Sizi Arayalım
Logo
E-BÜLTEN’e KAYIT OL !
  Güncel duyurulardan haberdar olmak için lütfen e-bültene kayıt olun. . .
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Web Tasarım_medyatör